آموزش‌ مهارت‌های زندگی

نظم ذهنی

چطور به نظم ذهنی برسیم؟

چطور به نظم ذهنی برسیم؟

با گسترش یافتن اینترنت و شکل گیری موتورهای جستجویی مثل گوگل و شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، تلگرام و …  ذهن ما به راحتی توسط انبوهی از اطلاعات شلوغ و پراکنده می شود. ذهن شما در این عصر بمباران اطلاعات بیش از هر زمان دیگری در معرض آشفتگی و پراکندگی است.

همانطور که شما جلوی کامپیوترتان می نشینید تا کار کنید، ممکن است متوجه شوید آنقدر در انبوه اطلاعات غرق شده اید که نمی توانید تمرکز کنید. ذهن شما درگیر موضوعات مختلفی می شود به طوری که قادر به انجام کار اصلیتان نیستید.

کارمندی که قصد دارد پروژه اش را به پایان برساند ممکن است توسط ایمیل هایی که به دستش رسیده حواسش کاملا پرت شود. مادری که دو فرزند دارد به دلیل مشغله های فکری فراوانی که دارد ممکن است نتواند به ضرب العجل کارهایش برسد. یک کارآفرین در مبارزه با ترس هایش درباره اینکه کارش را به خوبی انجام ندهد کاملا از کار صرف نظر کرده و کارآفرینی را رها کند.

جریان ذهن آشفته

آنچه همیشه در حال رخ دادن است این است که بیشتر ما به ذهن مان بیش از یک موضوع برای تمرکز می دهیم. ذهن ما در تلاش برای تمرکز بر چندین موضوع در آن واحد دچار سردرگمی و آشفتگی می شود و دست آخر هم نمی تواند به هیچ یک از موضوعات متمرکز شود.

شلوغی، ذهن ما را با انبوهی از محرک ها بمباران می کند و باعث می شود حواس مان بیش از حد درگیر این محرک ها شود که نه ضرورت دارند و نه اهمیت.

زمانی که ما به خودمان فرصت تمرکز کردن بر یک موضوع را نمی دهیم، ذهن ما انتخاب می کند تا بر ترس ها و احساسات منفی متمرکز شود. این باعث می شود ما انرژی و زمان مان را بیهوده از دست بدهیم.

حال چگونه ذهن مان را منظم کنیم – با استفاده از دور ریزی ذهنی

خلوت کردن ذهن با دور ریختن و حذف کردن موضوعات متفرقه شروع می شود. و این کار فقط می تواند با صرف ۱۰ دقیقه از وقت روزانه ما انجام شود.

دور ریزی ذهنی به انتقال کامل اطلاعات ما درباره یک موضوع از ذهن به یک منبع ذخیره دیگر است مثل دفترچه یادداشت یا کامپیوتر.

دور ریزی ذهنی یکی از بهترین روش ها برای انتقال هر آنچه در ذهن ماست به منبع دیگری است تا دیگر ذهن ما را درگیر نکند. این می تواند ما را از موقعیتی که آشفته کننده و خسته کننده است رها کرده، ناتوانی ذهنی ما را تبدیل به توانمندی کند و نظم ذهنی را به ما بازگرداند.

از طریق دور ریزی ذهنی موثر، ما می توانیم همه اطلاعاتی را که ذهن مان سعی دارد در خود ذخیره کند را کنار بگذاریم و به ذهن فرصت دهیم آنچه از همه مهم تر است را انتخاب کند.

۱۰ دقیقه دور ریزی ذهنی برای هر روز

هر شب وقتی کارهای روزانه تان تمام شد، این تمرین دور ریزی ذهنی را انجام دهید. از این اطلاعات دور ریخته شده برای تهیه لیست اقدامات روز بعدتان استفاده کنید. این کار هم باعث می شود ذهن شما آزاد شود تا بتوانید بر خانواده یا حتی خوابیدن متمرکز شوید.

شما ممکن است متوجه شوید که وقتی شروع به دور ریزی ذهنی می کنید، در نوشتن آنچه در ذهن تان می گذرد دچار مشکل می شوید. شاید در مواقع دیگر این نوشتن انقدر دشوار به نظر نمی آمد. در هر صورت، خودکار و کاغذ را بردارید و ده دقیقه بنویسید.

هر آنچه به ذهن تان می رسد را بنویسید. آنچه می خواهید بنویسید را اصلاح نکنید و نگران نکات نگارشی یا دستوری آن نباشید. تنها با نوشتن، شما می توانید همه اطلاعاتی که در ذهن خود دارید را به کاغذ منتقل کنید و بعدا آنها را دوباره بخوانید و در صورت نیاز اصلاح، دسته بندی و مرتب کنید.

برای ده دقیقه مداوم بنویسید. اگر هم هیچ موضوعی برای نوشتن به ذهن تان نمی رسد، باز هم بنویسید. بنویسید «من هیچ چیزی برای نوشتن ندارم» و با این جمله و جملات مشابه شروع کنید تا به تدریج موضوعی پیدا شود. این تمرین به تدریج باعث می شود جریان خلاقه ذهن شما فعال شود.

دور ریخته های ذهن تان را دسته بندی کنید.

پیاده کردن همه چیز روی کاغذ و تبدیل آنها به اقداماتی در تقویم تان هدف نهایی شما از این کار است. و شما این کار را با بررسی دور ریخته های ذهنی تان و پیدا کردن موضوع کلی آنها انجام می دهید.

آیا روی کاغذ پروژه ها/ کارهایی که باید انجام دهیم آورده شده؟

آیا شامل ایده های جدیدی می شود؟

کدام موارد به کار من مربوط است، کدام ها به خانواده و روابطم و کدام یک به موضوعات مورد علاقه ام مرتبط است؟

بعد از پاسخ به این سوالات می توانید نوشته هایتان را بر حسب موضوع شان دسته بندی کرده و آنها را ساماندهی کنید. بخشی را نیز برای موضوعات متفرقه که در هیچ طبقه ای قرار نمی گیرند در نظر بگیرید.
زمانی که شروع به ساماندهی کردن دور ریخته های ذهن تان می کنید، می توانید ببینید که ذهن شما بیشتر بر روی چه مواردی تمرکز دارد و احتمالا روی چه موضوعاتی لازم است بیشتر وقت بگذارید. دور ریزی موثر به شما اجازه می دهد تا بر آنچه واقعا برایتان اهمیت دارد تمرکز کنید. آنچه بر روی کاغذ می آورید ممکن است در همین لحظه برایتان مهم نباشد، اما در آینده ممکن است به دردتان بخورد.

 

ایده هایتان را تبدیل به لیست اقدامات کنید

زمانی که شب ها ذهن تان را با این روش خلوت می کنید، قادر خواهید شد تا بدین وسیله لیست اقدامات روز بعد را تهیه کنید و مسیرتان به سمت موفقیت را هموار سازید. به جای اینکه روز بعد در سر کار به فکر تهیه لیست کارهایتان باشید، شما از شب قبل خود را برای شروعی هدفمند آماده کرده اید.

زمانی که در حال تهیه لیست اقدامات تان هستید، شما یا می توانید کاری که اولویت و فوریت ندارد را به بعد موکول کرده و یا آن را به فرد دیگری واگذار کنید.

نگاهی به تقویم تان بیاندازید و شروع کنید به تعیین زمانی برای خود. اقداماتی که لازم است روز بعد یا روزهای بعد انجام دهید را مشخص کنید، و هر روز فقط روی دو یا سه مورد از آنها تمرکز کنید. می توانید اقدامات تان را بر اساس اهمیت شان اولویت بندی کنید.

زمانی که دورریزی ذهنی بخشی از برنامه زندگی شما شود، شما متوجه می شوید که کمتر ذهن تان آشفته می شود و زمان و تمرکز بیشتری برای کارهای مهم تان دارید. در این صورت است که می توانید در کیفیت و کمیت کارایی تان جهشی فوق العاده ایجاد کنید.

 

چگونه از تنبلی عبور کنیم؟

 

لطفا برای حمایت از ما این مقاله را در یکی از شبکه های اجتماعی مورد علاقه تان به اشتراک بگذارید.

به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:

دکتر ویدا فلاح در اینستاگرامدکتر ویدا فلاح در تلگرامدکتر ویدا فلاح در آپاراتدکتر ویدا فلاح در یوتیوبدکتر ویدا فلاح در فیسبوک

اشتراک گذاری:
Telegram
WhatsApp
Email
Facebook
Print
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید

2 پاسخ

  1. سلام به خانم فلاح
    واقعا تشکر میکنم بابت این تکنیک.
    من این روش رو بعضی مواقع که به بنبست میخوردم اجرا میکردم. اما الان یادگرفتم که شبانه ذهن خودم رو آروم کنم و راحت تر بخوابم.
    سپاس

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *